Що купувати на ринках у цьому місяці? І що з цього готувати? Щоб смачно, корисно і не потрібно було півдня стояти на кухні?

У грудні беріть на ринках синю капусту. Від звичайної білої вона відрізняється не тільки за кольором, але і смаком — він більш гострий і пікантний. Своїм кольором ця капуста зобов’язана великій кількості антоціанів. До речі, саме з-за антоціанів капуста змінює свій колір, якщо полити її оцтом або вичавити на неї лимонний сік — з синьо-фіолетового вона перетвориться в багряно-червоне.

З цієї капусти можна готувати все те ж, що ви робите зі звичайної — варити, тушкувати, додавати в салати, крутити з неї голубці і робити на її основі крем-супи. Ми пропонуємо загасити синю капусту з яблуками (класичне блюдо Октоберфесту, відмінно підходить до пива), а також приготувати з неї голубці, крем-суп і кілька салатів.

Буряк в грудні теж треба брати. Як на мене, бурячок — це самий недооцінений овоч у нас в країні. У багатьох цей овоч асоціюється виключно з борщем, вінегретом або оселедцем під шубою. А тим часом із цією яскравою подружки можна приготувати все, що завгодно: як легкі салати, так і ситні гарніри, десерти, і навіть напої.

В наші добірках можна знайти рецепти бурякового крем-супу, бурякових оладок, смузі з буряка, а також бурякових котлет і кексу на буряковій основі.

Редьку беріть теж в грудні — хоч білу, хоч чорну, хоч яку завгодно. Знаю, що прихильників у неї небагато, та й на смак вона чудна: гостра, гірка і навіть пекуча. Але тим не менш її варто включити в свій зимовий раціон. У продажу можна знайти чорну, білу і зелену редьку. Чорна найбільш корисна, але вона найменш приємна на смак: гіркий і тверда, але володіє антибактеріальними властивостями. Тому її, як правило, використовують у лікувальних цілях. Біла редька менш жорстка, а її гостроту зазвичай пом’якшують сметаною або маслом. А от зелена редька найменш гостра і майже не має обмежень по вживанню, в той час як білу і чорну не рекомендують вживати при хворобах ШКТ.

Якщо у вас немає проблем зі шлунком, раджу купувати редьку і готувати з неї різні салати — хоч з гарбузом, хоч з куркою, хоч з маринованими грибами, хоч з медом, хоч з сиром, з картоплею.

Мандарини теж беріть. Новий рік все-таки до нас мчить. Про користь мандаринів я розповідати не буду, як і всі цитрусові, ці фрукти багаті вітаміном З, а тому просто необхідні в раціоні кожної нормальної людини. А в холодну пору року — так особливо, так як відмінно допомагають боротися із застудою і різними шкідливими вірусами. Рецептів з мандаринами дуже багато, і якщо ви втомилися є їх просто так (хоча ми в цьому дуже сильно сумніваємося), пропонуємо вам приготувати гарячі напої з мандаринами, швидкі сніданки, а також салати з мандаринами на будь-який смак.

Також з мандаринів виходять відмінні алкогольні коктейлі (не тільки глінтвейн, до речі) і прекрасний соус до м’яса. Щоб приготувати такий соус, потрібно вичавити в каструлю сік з 6-7 мандаринів (в ідеалі у вас повинно вийти близько 100 мл), додати сік з половинки лимона, чайну ложку цукру, дві щіпки порошку каррі, половину чайної ложки гірчиці, а також сіль і перець. Поставити каструлю на водяну баню, додати столову ложку вершкового масла. Почекати, поки масло розтане і, постійно помішуючи, додати два збиті жовтки (тільки жовтки, без білків). Довести соус до загусання, потім зняти з вогню і остудити. Подавати до м’яса замість кетчупу.

І хурму теж беріть. І корольок, і шарон. Попереджаючи ваші запитання, скажу відразу, що хурма, корольок і шарон — це, в принципі, одне і те ж. Звичайна хурма дуже терпка на смак і в’яже рот. Цей терпкий смак вона втрачає тільки після повного дозрівання, коли її м’якоть набуває желеподібну консистенцію. Корольок — це сорт хурми. Хурма розвивається з жіночої квітки, а корольок — з чоловічого. Корольки зазвичай більш солодкі і без в’яжучого смаку. За кольором вони зазвичай більш темні, з-за чого їх називають шоколадними.

А шарон — це гібрид японської хурми з яблуком. По-перше, він не в’яже рот, по-друге, в ньому зовсім немає кісточок, а в-третіх, шарон з усіх видів хурми зберігається найдовше. Причому свої смакові якості він не втрачає: чим довше він лежить на холоді і морозі, тим солодше стає. З хурми виходять чудові салати, смузі, милкшейки, компоти та інші напої. Крім того, на основі хурми можна готувати відмінні сніданки і алкогольні коктейлі.