Якщо забити в Гугл «їжа і кіно», пошук видасть вам 100500 посилань на добірки фільмів про їжу. І якщо крутити список довго-довго, то можна знайти статтю з рецептами різних страв з фільмів та серіалів.

Редакція bit.ua визнала цей факт вкрай кричущим, тому ділиться з вами рецептами популярних кіновидовищ.

Яловичина по-бургундськи («Джулі і Джулія»)

Бет бургиньон, вона ж яловичина по-бургундськи, — одне з численних селянських страв, які з часом прижилися у високій кухні. Потреба гасити яловичину в винному соусі, швидше за все, виникла в ті часи, коли м’ясо було дуже жорстким і просто посмажити його було недостатньо.

Фільм «Джулі і Джулія» залучив до цієї страви небываю популярність, так як бет бургиньон був ключовим стравою в книзі Джулії Чайлд «Освоюючи мистецтво французької кухні». Єдиного і загальновизнаного рецепти цієї страви не існує.

  • нежирна яловичина — 1,5 кг
  • бекон — 180 г
  • морква — 2 шт.
  • цибуля шалот — 10 шт.
  • червоне сухе вино — 1 пляшка 750 мл
  • яловичий бульйон — 500 мл
  • томатна паста — 2 ст. л.
  • борошно — 4 ст. л.
  • петрушка — 2-3 гілочки
  • часник — 2 зубчики
  • чебрець — 2-3 гілочки
  • лавровий лист — 1 шт.
  • рослинна олія + шматочок вершкового
  • сіль, перець — за смаком

Бекон нарізаємо шматочками. Розігріваємо глибокий сотейник з двома столовими ложками олії і шматочка вершкового. Вытапливаем жир з бекону хвилин п’ять, викладаємо на тарілку. Яловичину моєму і висушуємо паперовим рушником. Нарізаємо шматочками розміром з сірникову коробку. Знову розігріваємо масло з жиром і підсмажуємо м’ясо, поки не підрум’яниться з усіх боків, і відкладаємо до бекону. Моркву миємо, чистимо, нарізаємо невеликими брусочками, чистимо і ріжемо півкільцями цибулю. Так само обсмажуємо їх у киплячому маслі з жиром. Викладаємо окремо на тарілку.

Повертаємо м’ясо і бекон в сотейник, додаємо сіль, перець і перемішуємо. Потім присипаємо борошном (2 ст. л.) і перемішуємо. Заливаємо червоним вином, потім доливаємо яловичий бульйон так, щоб м’ясо було трохи покрито рідиною. Додаємо томатну пасту, роздавлений ножем часник, пару гілочок чебрецю, гілочки петрушки, лавровий лист, моркву, цибулю і бекон. Доводимо вміст сотейника до кипіння, потім закриваємо кришкою і тушкуємо на самому повільному вогні близько трьох годин.

Свинячі реберця в гострому соусі («Картковий будиночок»)

А на ці реберця Френк Андервуд постійно ходив в одну і ту ж забігайлівку. Реберця там готував старовинний знайомий Френка по секретному рецепту. Реберця від Фредді можна назвати справжнім guilty pleasure Андервуда. А Кевін Спейсі так смачно кожен раз їх їв в кадрі, що міг би претендувати на звання кращого фуд-блогера, якщо б у нього був якийсь свій блог про їжу.

До речі, кожен раз, коли Френк смакує реберця і досить потім відкидається на спинку стільця, наша редакція хоче негайно бігти в найближчий паб замовляти реберця. Чи на ринок, щоб приготувати їх удома. А так як рецепт власник генделика Фредді тримав у секреті, ми даємо вам своє бачення цієї страви.

  • свинячі реберця — 1 кг
  • чорний мелений перець — 1 ч. л.
  • солодка мелена паприка — 1 ч. л.
  • мелений чилі — 1 ч. л.
  • чебрець — 1 ч. л.
  • часник — 5 зубчиків
  • рослинне масло — 3 ст. л.
  • лимонний сік — 3 ст. л.
  • сіль — за смаком

Реберну стрічку розрізаємо на однакові шматки, щоб у кожному була одна кісточка. У глибокій мисці змішуємо паприку, чорний перець, чебрець, лимонний сік, рослинне масло і добре збиваємо. Солимо реберця і складаємо в миску з маринадом. Накриваємо миску харчовою плівкою і залишаємо при кімнатній температурі.

Через півгодини додаємо туди часник і перець чилі. І залишаємо ще на пару годин. Потім викладаємо реберця на змащений маслом деко і ставимо в нагріту до 200 градусів духовку. Запікаємо 45-50 хвилин.

Гарячий шоколад з чилі («Шоколад»)

До неподобства красива Жюльєт Бінош приїжджає в маленьке французьке містечко і відкриває там магазинчик, в якому починає продавати до нестями смачний шоколад. Головний секрет у тому, що головна героїня чарівним чином вгадує чужі бажання. Пригощаючи своїх гостей шоколадом, він допомагає чужим бажанням збуватися.

В один з таких момент героїня Бінош пригощає буркотливу стареньку незвичайним десертом — гарячим шоколадом з гострим перцем і збитими вершками. Вважаємо, що це ідеальний напій для холодної осені.

  • чорний чи молочний шоколад — 2 плитки
  • мелений чилі — щіпка
  • молоко — 1 стакан
  • збиті вершки для прикраси

Шоколад тремо на тертку або ріжемо ножем на невеликі шматочки. У невелику каструлю заливаємо молоко і доводимо його до кипіння на середньому вогні. Додаємо подрібнений шоколад. Робимо мінімальний вогонь, додаємо дрібку чилі і варимо, помішуючи, до повного розчинення шоколаду. Розливаємо по чашках і прикрашаємо збитими вершками.

Піца «Маргарита» («Є. Молитися. Кохати»)

«Я закохана, — говорить героїня Джулії Робертс у фільмі «Є. Молитися. Любити». — У мене стосунки з моєю піцою». Вона сидить зі своєю подругою в Неаполі, батьківщині всієї піци, і у них по одній піци «Маргарита» на кожну. І якщо ви думаєте, що піца на одного людини — це «о мій боже, як же вона це подужала поодинці», поспішаємо сказати, що справжня неполитанская піца готується на дуже тонкому коржі, а з начинок у неї лише перетерті помідори і свіжа моцарелла. Іноді ще пара листочків базиліка. Можна цим наїстися, якщо пекельно зголоднів? Відповідь очевидна.

Приготувати справжню неаполітанську піцу в домашніх умовах апріорі неможливо — її готують тільки в дров’яної печі. Тому даємо вам альтернативний варіант «Маргарити» від Джеймі Олівера.

Для тіста:

  • борошно — 1 кг
  • дрібна морська сіль — 1 ч. л.
  • сухі дріжджі — 14 г
  • цукрова пудра — 1 ст. л.
  • оливкова олія — 4 ст. л.
  • тепла вода — 650 мл

Для томатного соусу:

  • оливкова олія
  • часник — 1 зубчик (чищений і дрібно нарізаний)
  • свіжий базилік — 1 пучок
  • консервовані помідори — 400 г
  • сіль, мелений чорний перець

А також:

  • трохи борошна для посипання
  • рослинна олія для смаження
  • 300 г моцарели
  • сушений орегано — 5 ч. л.

Робимо тісто. Над чистою робочою поверхнею просіваємо борошно, в центрі робимо невелике поглиблення. Беремо склянку або глечик, змішуємо в ньому дріжджі, цукор, сіль, оливкова олія і воду. Залишаємо на кілька хвилин, потім виливаємо все в ямку в борошні. Використовуючи вилку, потроху струшуйте борошно з країв поглиблення в рідину. Відправляємо до центру все більше кількості борошна, поки все не змішається, не забуваємо і про борошно з рук. Все це потрібно гарненько замісити, поки не утвориться гладке і пружне тісто.

Отриманий куля з тіста обсипаємо зверху борошном і поміщаємо в також заздалегідь обсипану борошном чашку. Потім накриваємо тісто тканиною і залишаємо в теплому місці приблизно на годину, до того моменту, поки він не підросте в розмірах у два рази. Тісто можна використовувати відразу або загорнути в плівку і залишити в морозилці, поки не знадобиться.

Готуємо томатний соус. Нагріваємо глибоку сковороду, додаємо масло і нарізаний часник — смажимо, постійно помішуючи. Коли часник стане світло-золотистого кольору, додаємо половину базиліка, помідори і кілька щіпок солі і перцю. Готуємо на невеликому вогні близько 20 хвилин, розминаючи помідори до однорідної маси. Пробуємо їх на смак — при необхідності додаємо сіль і знімаємо сковороду з вогню.

Готуємо піцу. Поділяємо тісто на 10 частин і викладаємо на посипану борошном робочу поверхню. Скачуємо з них коржі близько 0,5 см завтовшки і даємо їм постояти хвилин десять. Нагріваємо другу сковороду до високої температури, додаємо рослинне масло і смажимо кожну корж близько 30 секунд з кожної сторони. Потім знімаємо тісто щипцями і викладаємо на змащене олією деко. Як тільки всі коржі будуть пожарены, змащуємо кожен ложкою томатного соусу, посипаємо невеликою кількістю різаної моцарелли, листочками базиліку (пари-трійки листочків на одну корж буде достатньо) і сушеним орегано. Скроплюємо оливковою олією і ставимо в нагріту до 220 градусів духовку. Запікаємо, поки сир не покриється пухирями, а тісто не схопиться світло-коричневою скоринкою.

Лимонні кекси («Ігри престолів»)

 

— Санса, — втрутилася леді Алерия, — ви, мабуть, зголодніли.
— Чи Не хочете покуштувати свинини і лимонних тістечок?
— Лимонні тістечка — мої улюблені, — зізналася Санса.
— Нам так і сказали.
Джордж Мартін «Буря мечів»
(з циклу «Пісня Льоду і Полум’я»)

Улюблена страва Санса Старк із серіалу «Гра престолів» — старшої дочки лорда Эддарда Старка з Вінтерфелла і його дружини Кейтілін Старк. У різних джерелах страву називають по-різному: від печива до тістечок. Ми ж називаємо їх кексами — так як по вигляду і по рецепту це саме кекси.

Для тіста:

  • борошно — 2, 5 склянки
  • розпушувач — 1,5 ч. л.
  • чверть чайної ложки соди
  • цукор — 1,5 склянки
  • молоко — 1 стакан
  • яйця кімнатної температури — 3 шт. (великі)
  • вершкове масло кімнатної температури — 200 г + трохи для змазування форми, якщо у вас не силіконові формочки
  • сік половини лимона
  • терта лимонна цедра — 3 ст. л.
  • сіль — 0,5 ч. л.

Для глазурі:

  • цукрова пудра — 150 г
  • лимонний сік — 1/3 склянки
  • розм’якшене вершкове масло — 1 ч. л.
  • часточки лимона для прикраси

Всі продукти заздалегідь дістати з холодильника — вони повинні бути кімнатної температури. Вершкове масло, приміром, має бути м’яким і легко м’ятися руками. Духовку розігріти до 175 градусів. Якщо будете пекти в керамічній формі, то змастіть розтопленим вершковим маслом дно і борти, застеліть пергаментом, знову змажте маслом і злегка присипте борошном через невелике сито.

У великій мисці з’єднати сухі компоненти: борошно, розпушувач, соду і сіль. Перемішати віночком. У другій мисці збити міксером або віночком масло і цукор дочиста. Збивати, поки суміш з комкообразной не перетвориться в однорідну світлу масу. Додати по одному, продовжуючи збивати, яйця, знімаючи масу зі стінок. Коли всі яйця будуть в тесті, додайте лимонний сік і натерту цедру і все ретельно перемішайте. Знизьте швидкість міксера і додайте поперемінно борошняну суміш і молоко. Борошняну суміш — в три прийоми, молочну — на два. Починайте і закінчуйте борошняною сумішшю. Не збивайте занадто довго. Розлийте тягучу масу по формах так, щоб зверху залишалося мало місця. Випікайте близько 30 хвилин до золотистого кольору. В кінці приготування проткніть зубочисткою або дерев’яною шпажкою, якщо на дереві залишиться тісто, печіть ще трохи.

Остудіть 15 хвилин у формі, потім вийміть і дайте охолонути ще стільки ж. Потім відправте в холодильник на півгодини. Поки кекси «на відпочинку», зробіть глазур. У невеликій мисці змішайте цукрову пудру і лимонний сік, поставте миску на каструлю, наповнену водою, і все це поставте на вогонь. На цій водяній бані, періодично помішуючи, чекаємо, поки пудра розчиниться. Продовжуючи заважати, додати масло. Готувати ще хвилин сім, поки не утвориться однорідна глазур лимонного напівпрозорого кольору. Полити кекси глазур’ю, зверху покласти часточки лимона.

Найкращий у світі сендвіч («Друзі»)

Він же вологий сендвіч. Той самий бутерброд, з-за якого Росс кричав благим матом так, що його чув весь Нью-Йорк. Нагадаємо, сендвіч був з індичкою, яка залишилася після Дня подяки. Моніка зробила з цієї індички сендвіч за своїм секретним рецептом, і Россу цей бутерброд був доріг настільки, що коли хтось з колег його з’їв, він влаштував справжню істерику.

«Мені 30 років, я двічі розлучений, і цей сендвіч — найкраще, що є зараз в моєму житті! І хтось з’їв найкраще, що є в моєму житті!» — кричав Росс.

Секрет сендвіча, насправді, був простий: в середині знаходився додатковий шматочок просоченого підливою хліба — це додавало сэндвичу соковитості або, як сказав Росс, вологості. Власне, Росс так і називав цей сендвіч — зволожувач (moist maker).

  • білий хліб для тостів — 3 шматочки
  • філе індички
  • рослинна олія
  • сухі трави
  • сіль, перець — за смаком
  • домашній майонез або інший соус
  • улюблені овочі (свіжі або мариновані)

Філе індички миємо, підсушуємо паперовими рушниками. Натираємо сіллю, перцем і сухими травами, обмазуємо рослинним маслом з усіх боків. Викладаємо в рукав для запікання і ставимо в нагріту до 200 градусів духовку на півгодини. Потім дістаємо рукав, акуратно надрізаємо його і зливаємо сік, що утворився в окрему ємність. Індичку трохи охолоджуємо, нарізаємо скибочками.

Один шматочок хліба вымакиваем в соку, що залишився від індички. Два інших шматочка змащуємо домашнім майонезом (рецепт тут). Якщо не любите майонез, приготуйте альтернативний соус — добірку рецептів можна подивитися тут. Викладаємо на кожен шматок хліба порізану індичку і слайсы овочів. Кладемо зверху одного шматка просочений підливою хліб, зверху акуратно кладемо ще один шматок хліба — начинкою вниз, зрозуміло.

Вишневий пиріг («Твін Пікс»)

Улюблений пиріг агента Купера, який він завжди запивав чорною кавою. Подейкують, що саме завдяки вишневого пирога світ взагалі побачив цей серіал. Ходять чутки, що Девід Лінч зустрічався зі своїм сценаристом для обговорення робочих моментів серіалу «Богиня» про дивної загибелі Мерилін Монро. Колеги зустрічалися в кафе «Дю Парк» провінційного містечка Снокуэлми Фолл, який став прототипом Твін Пікс.

Лінч разом зі сценаристом вів бесіду під знаменитий в цих краях вишневий пиріг і я коби саме в той момент сталася трагедія: велосипедист врізався у вантажівку, краплі крові заляпали вікно кафе. У сценариста моментально виникла ідея майбутнього фільму: похмуре похмурий ранок, туман, труп дівчини на березі озера. Друзі, не виходячи з кафе, накидали сюжет і історію персонажів, а про Мерилін Монро забули.

  • вишня (свіжа або заморожена) — 250 г
  • вершкове масло — 100 г
  • цукор — 100 г
  • яйця — 3 шт.
  • борошно — 200 г
  • розпушувач — 1 ч. л.

Вишню розморожуємо (якщо свіжа — просто моєму), виймаємо кісточки. Розм’якшене вершкове масло розтираємо з цукровим піском. Додаємо по одному яйця, щоразу ретельно перемішуючи. Борошно змішати з розпушувачем і просіваємо в масляну суміш. Добре перемішуємо. Форму діаметром 24 см застеляємо папером для випічки або змащуємо маслом. Викладаємо тісто, зверху рівномірно розподіляємо вишню. Випікаємо при 180 градусах 35-40 хвилин.

Мілкшейк («Кримінальне чтиво»)

— Молочний коктейль — це молоко і морозиво?
— Завжди було так.
— П’ять доларів! Може, туди бурбон додають?
(пробує)
— З біса хороший молочний коктейль!
— Я ж казала.

«Мартін Льюїс» — мабуть, самий знаменитий молочний коктейль у всьому світі. Саме його замовляла в барі Мія, героїня Уми Турман, в той час як Вінсент, герой Джона Траволти, ніяк не міг зрозуміти, як звичайна суміш молока і морозива може коштувати цілих 5 доларів. Але спробувавши коктейль, Вінсент виголосив свою коронну фразу, яка потім стала культовою: «Чертовски хороший молочний коктейль».

  • банан — 2 шт.
  • ванільне морозиво — 100 г
  • молоко — 1 стакан
  • збиті вершки, коктейльна вишенька — для прикраси

Банан чистимо, режам на кусокчи, складаємо в блендер. Додаємо молоко і морозиво і добре збиваємо до однорідності. Переливаємо у високий стакан, прикрашаємо збитими вершками і вишнею.

Кускус («Кускус та барабулька»)

Цей фільм не такий популярний, як інші в нашій добірці. І даремно. Абделатиф Кешиш (той самий, який зняв лесбійську драму «Життя Адель») розповідає в цьому фільмі історію 60-річного Слімана Бейжі. Чоловіка звільняють з роботи, де він пропрацював усе життя. Поміркувавши, Сліман вирішує відкрити свій ресторан. Його дружина чудово готує кускус — це, на думку Слімана, піде на руку майбутнього ресторану.

Даємо базовий рецепт кускуса. Це блюдо найпростіше в нашій добірці. Від слова «зовсім».

  • кускус
  • гаряча вода (окріп)
  • сіль
  • вершкове масло

Кускус насипати в глибоку миску і заливаємо окропом так, щоб вода на два пальці покривала крупу. Накриваємо кришкою і залишаємо хвилин на 10-15. Кускус, готовий — його відразу можна їсти. Його можна додавати в салати. А якщо хочете його в якості гарніру, посоліть і додайте в нього шматочок вершкового масла.

 

ДЖЕРЕЛО: eda.bit.ua